GPON nedir?
İletim, 1 core bağlantı ile fiber optik kablo üzerinden gerçekleşir. Katılımcılara dağıtım için splitter (pasif bölücüler) kullanılır. Ayırıcıda bulunan prizmalar sayesinde sinyal bölünebilir ve fiberin diğer uçlarına iletilebilir. Çift yönlü trafik bu prizmalar içinde dağıtılır.
Örneğin bir binaya giren bir fiber optik 2 ila 64 katılımcıya bölünebilir, böylece tüm daireler fiber optik altyapıyı kullanabilir.
GPON teknolojisinin avantajları nelerdir?
Fiber optik teknolojisinin gelişmesiyle birlikte kullanıcıların hayalini kurdukları olanaklar artık hayal olmaktan çıkıp kullanılmaktadır.
Uygulama topolojisinin adını taşıyan FTTx ve GPON sistemleri ile fiber optik teknolojisi; İnternet, TV ve telefon hizmetleri için yüksek hız, yüksek kalite, esneklik ve düşük maliyeti bir araya getiren “Triple-Play” teknolojisi sunar.
GPON’un diğer sistemlerden farkı nedir?
Diğer sistemlerden farkı, bu bölmenin pasif ürünlere göre daha çok kullanıcıya aktif olarak değil ekonomik olarak hizmet etme görevini yerine getirmesidir. Bölücüler, GPON teknolojisinde ekonomik süreci başlatmak için ilk yapı taşıdır. Bu ürünlerin enerji ve ısı gibi etkenlerden korumalı olması ve kullanılan SFP ürünlerinin hassasiyetine bağlı olarak 5-20 km’ye kadar mesafelerde veri iletebilmesi büyük bir avantajdır.
Veri aktarım hızı çok yüksek olduğundan (+/- 2,5 Gbps (Down), 1,25 Gbps (Up)), çok hızlı İnternet erişimine ek olarak, TV yayınları, video konferans, telefonlar ve fakslar gibi her tür iletim kullanımına olanak sağlamaktadır.
Türkiye’de bir pilot proje olan GPON, 2008’in başından beri uzun süredir çalışıyor.